A szekcionált garázskapuk a billenő mellett a garázsajtók egyik alaptípusa. Hátránya, hogy drágább, mint a billenőkapu, viszont számos előnye van az előbbivel szemben. Egyrészt a billenőkapu általában hőszigetelés nélkül kapható, míg a szekcionált garázskapuk hőszigeteltek, így sokat spórolhat a garázs fűtésén vagy hűtésén, ha azt nemcsak az autó tárolására, hanem közösségi térként, műhelyként vagy akár növények teleltetésére használja. A szekcionált garázskapu nem előre, hanem függőlegesen felfelé nyílik, így nincs szükség arra, hogy helyet hagyjon az ajtó előtt; állhat közvetlenül elé is a kocsival. A vízszintes lamellákból álló szekcionált kapu kinyitáskor íves pályát bejárva a mennyezettel párhuzamos helyzetbe kerül. Több mintával rendelhető; a kazettaminta a leggyakoribb.

A választás szempontjai

A megfelelő típus kiválasztásához figyelembe kell vennünk a garázs paramétereit, a szükséges hőszigetelés jellemzőit, a panelek kívánt anyagát és mintázatát, illetve speciális elvárásainkat, igényeinket is. Érdemes már a garázs megtervezésekor tájékozódni a szekcionált kapuk szabványméreteiről és beépíthetőségi kritériumairól, hogy később ne érjék kellemetlen meglepetések. Többféle anyagú szekcionált garázskapu közül választhatunk. A nem vagy csak gyengén hőszigetelt kapukat egyhéjú, míg a minőségieket szendvicsszerkezetű kivitelben gyártják.

A szekcionált garázskapuk anyaga

A belső és külső héj anyaga általában acél vagy alumínium. A két héj közt szigetelőréteg található, melynek anyaga sztirolhab vagy poliuretán. A kapu hőhídmentes kivitelben is kapható: ebben az esetben a két héj nem áll fizikai kapcsolatban egymással. Az időjárás viszontagságainak való ellenállás miatt a kapupaneleket egy epoxi alapozóval és egy poliészter alapú bevonattal látják el, amely tartós védőréteget alkot. A fa és a fa jellegű kapuk elegánsak és esztétikusak. A fa előnye, hogy tartós és nemes anyag, szabadon pácolható vagy festhető, azonban gyakoribb karbantartást igényel, mint az acél vagy alumínium ajtók.