GYIK, FAQ, Kisokos, Tudástár, Szakmai ismeretek – 

bárhogy is hívjuk, reméljük anyagunk segítségére lesz a tájékozódásban és a helyes döntés meghozatalában!

Milyen garázskaput válasszak, ha a hőszigetelés is fontos számomra?

A szekcionált garázskaput ajánlanánk, melynek nagy előnye a kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsága a négy oldali gumitömítésben rejlik. Így még attól sem kell tartanunk, hogy esetleg csapadék kerül a garázsba. Különböző lamellákból, darabokból áll. A garázs felső részéhez, mennyezetéhez kapcsolódik egy sínpár, ahová az említett lamellák felcsúsznak. Nagyon előnyös helyigény szempontjából is, mivel nem változik alkalmazásával az áthaladási keresztmetszet. Garázsunk ugyanúgy kényelmesen, tágas marad, nagyobb autóval is be tudunk állni.

Olyan helységre szeretnék garázskaput, melyet ritkán használok, nem fűtök és az ára is kedvező

Akkor Önnek a billenő garázskapu a megfelelő választás. Ezeket a típusokat már évtizedek óta gyártják, nagyon strapabírók és árban is kedvezők. Ennél a típusnál viszont számítanunk kell arra, hogy a bejárat magassága alacsonyabb lesz. A kapunak hely kell, mivel a nyitások alkalmával kifele billen.

Beépítéshez szükséges hely, méret

Általában, ezen méreteket az dönti el, hogy milyen típusú vasalatokkal rendelkezik a kapu. Többnyire – oldalanként – minimum 10 cm; a nyílás felső részénél pedig 10– 23 cm szükséges

Milyen szempontokat vegyek figyelembe garázskapu választása előtt?

Elméletileg, mindannyian évtizedekre tervezzük a garázskapunkat, így jól át kell gondolnunk egy – két dolgot mielőtt vásárolnánk. A hely felmérése egyik nagyon fontos szempont. Ha még csak épülési fázisban van a garázsunk, akkor ezeket a tényezőkkel még időben tudunk számolni.

Vegyük figyelembe, hogy a garázsunk egy önálló épület, vagy házrész.

Garázskapunk nyílásának mérete alapján kiderül, hogy szabvány mérettel rendelkező kapunk lesz, netán egyedi méretről van szó. Ha még csak épül a garázsunk, érdemes figyelnünk arra, hogy szabvány méretű legyen a nyílás, így a kapu is olcsóbb lesz, ugyanis nem kell kifizetnünk rá az egyedi méret felárát.

Hogyan mérjem le, mely részeket?

Ehhez nincs szükségünk szak emberre, csak egy papírt, tollat és mérőszalagot vegyünk magunkhoz. A kapu magasságát a pontosan mért, véglegesített aljzat szintjétől mért magasság adja. A szabad átjáró méretét lemérve, meg is kapjuk a kapu szélességét. Továbbá, fontos lemérnünk a szemöldök magasságát, mivel ez alapján tudják a szakemberek eldönteni, hogy a garázskapu összekötő része elfér – e.

Mindemellett, szükség van a kétoldali (jobb és bal) helyigényre is, mely minimum 10 cm kell, hogy legyen.

Mi alapján döntsek?

Egy lakóházi garázskapu ajtaját naponta legalább 4 alkalommal nyitjuk. Tehát, egyik fő szempont a nyitás gyakorisága. Ez a nyitás gyakoriság minden körülmény közt más és más igényű. Példaként megemlíthető egy társasház garázskapuja, mely naponta – akár minden lakó által – legalább kétszer nyílik. Gyakrabban nyílik egy ipari garázskapu, de még egy családi ház garázskapuja is más intenzitással nyílik.

Egy jó minőségű, gondosan gyártott és összeállított garázskapu, mely gond nélkül, zökkenőmentesen működik – majdnem egy életen át kiszolgálhat bennünket. Ne nézzük az árát, ne fizessünk rá később – válasszunk minőséget. Érdemes tehát olyan kapu mellett döntenünk, melynek nem csak magára a kapura – annak automatikájára is minősítése van.

Egy ízléses stílus alapján kiválasztott garázskapu harmonizálni fog minden tekintetben (színben) az épület stílusával, a környezettel.

A garázskapunak súlya van. Tehát, a fogadószerkezet ezt a súlyt el kell, hogy bírja.

Azzal a tudattal, hogy a garázsunkból nem tűnik el az autónk, egy feltörés ellen szolgáló kaput jelent. Érdemes masszív, tömör felépítésű ajtó mellet döntenünk.

Ha szeretnénk, hogy mind a tíz ujjunk megmaradjon, válasszunk olya garázskaput, mely külső – belső ujjbecsípődési védelemmel van ellátva. (szekcionált garázskapu)

Fontos kérdések vásárláskor

A legegyszerűbb, ha már otthon felírjuk leendő kérdéseinket, így nem felejtjük el, ami fontos számunkra.

Pontosan tudnunk kell, hogy mekkora garázskapura van szükségünk, mert előfordulhat, h nem szabványméretű. Kérdezzünk rá, hogy ebben az esetben van – e megoldás, készítenek – e egyedi méretű kaput.

Milyen kiegészítők tartozhatnak a kapuhoz, és utólag be lehet – e szerelni azokat.

Pontosítsuk a garancia kérdését

Mit érdemes tudni a garázskapu karbantartásáról?

Mit tartalmaz az ár, benne van – e a beépítés?

 

Felújítsam vagy lecseréljem meglévő garázskapumat?

Akkoriban évtizedes tervezettel vásároltuk garázskapunkat, és most az idő vége felé közeledve – annak ellenére, hogy eddig hibátlanul működött – elérkezett a csere ideje. Már nem a régi a nyitószerkezet sem, ráadásul azóta még fejlődött a kaputechnika és í dizájnja is „modernebb” lett.

Ha több apró hibát találtunk kapunkon és annak működésében – érdemes átgondolnunk, hogy kijavíttatjuk az adott hibákat, vagy lecseréljük a teljes ajtót. Ha gyakran cseréljük az alkatrészeket, akkor egy elég drága garázskapunk lesz, amit – elképzelhető – hogy a végén mégis le kell cserélni. Tehát, mérlegeljünk: több apró javítás, alkatrész csere à sok költséggel; vagy egy új garázskapu, újabb évtizedekre!

Új garázskapunál mire figyeljek?

Választhatjuk a kapuk motorizált változatait is – kényelmes és biztonságos.

Említettük korábban a hely kérdését. Ha úgy alakult, hogy felül nincs hely – az oldalra futó, szekcionált kaput válasszuk. Amint a neve is mutatja, a fal előtt, oldalra gördül. Nem vesz el több helyet, akár elé is állhatunk autónkkal, nyitható távirányítóval is.

Nagy dilemma a szekcionált – és a billenő garázskapuk, ugyanis mindkettő nagyon elterjedt, de mégis különbözőek. Döntésnél vegyük figyelembe, hogy hová szeretnénk beilleszteni a kaput.

Ha udvari garázsról van szó, válasszuk a billenő kaput. Ez nem helytakarékos, mivel nyitáskor előrebillen, hely kell neki. Ezt csakis hagyományos nyílásba építhető be. Közkedvelt, mivel könnyen működő és kedvező árú.

Ha a kapunyílás ívelt, válasszuk a szekcionált garázskaput. Ennek lamellái a mennyezet alá kúsznak fel.

Majd én megoldom a kapucserét…

Egy garázskapu cserét mindenképp bízzunk szakemberre. Ők észrevesznek olyan hibákat is, melyek (ha mi végezzük a cserét) nekünk csak használat során tűnnének fel. Figyelembe veszik a fal típusát is, átgondolják, hogy az adott körülményeknek megfelelően, hogyan lehet a legkönnyebben beilleszteni, rögzíteni a kaput.

Motoros garázskapu esetén figyelnünk kell rögzítési pontokra is, melynek hiányában segédszerkezetre van szükség. Ez plusz kiadás. Ráadásul, ez a kaputípus áramellátást is igényel.

Ne válasszunk szekcionált kaput, ha a garázsunk mennyezetén vezetékek, csövek, esetleg szerelvények vannak, mivel ezt nem tudnánk megfelelően nyitni. Ez esetben inkább az oldalra futó vagy a billenő kapu javasolt.

Egy szakember által cserélt garázskapu munkadíja akár 15% – a is lehet a kapu árának, nem olcsó. Viszont, ha szeretnénk elkerülni a figyelmen kívül maradt fontos tényezőket, szempontokat, melyek akár balesetet is okozhatnak – áldoznunk kell.

Szigeteljem a garázsomat, vagy vegyek hőszigetelt garázskaput?

Egyszerűbb és „egy füst alatt” megvan, ha már a kezdetekkor hőszigetelt garázskapuban gondolkodunk. Ráadásul, ha utólag szeretnénk szigetelni, költségesebb és nem is biztos, hogy kivitelezhető.

Ha a garázsunk csatolt része házunknak (a lakás és a garázs oldala, teteje érintkezik), és nem megfelelően hőszigetelt – a fűtési energiánk kárba vész.

Az önmagában álló garázsoknál fontosabb a szigetelés (főleg, ha nincs fűtve), mivel autónk vagy más ott tárolt jármű könnyebben indul, ha nincs bent csikorgó hideg. Gondoljunk csak bele, hogy a még meleg motor a kis „hőjével” befűti garázsunkat, milyen jó érzés nem a hideg ülésekre ülni induláskor.

Vállaljuk a plusz költséget, szigeteljünk nyugodtan. Egy – két szezon, és vissza is kaptuk az árát. Jó befektetés.

 

Féltem az autómat. Van olyan garázskapu, mely megvéd a betörőktől?

Napjainkban már többféle technika létezik a feltolás elleni védelem érdekében. Kóddal rendelkező távirányító, dupla reteszelés… Akár azt is elérhetjük, hogy a ház legbiztonságosabb pontja legyen.

Létezik egy olyan mechanikus védelmi megoldás, melynek még az áramszünet sem okoz gondot. Ez a berendezés – amint leeresztjük a kaput – azonnal reteszeli a kaput. Ráadásul, a kapunyitó rendszer kódjai szinte végtelen variációkkal rendelkeznek, nem kis fejtörést okozva a betörőnek.

Mit lehet tudni a garázskapu biztonságos működéséről, mitől biztonságos?

Több tényezője is van egy kapu biztonságos működését illetően. Ma már olyan automata rendszerek is léteznek, melyek fizikai biztonságunkról is gondoskodnak. Itt említhető meg a garázskapuba beépíthető automata lekapcsoló rendszert. Ha valaki a kapuban áll, miközben az csukódik – nem sérül meg, mivel ez a rendszer már egy kisebb ütközésnél aktiválódik. Ebben az esetben a kapu azonnal megáll és visszanyílik.

A garázskapu tervezők még a gyerekekre is gondoltak. A kapuk teljesen résmentesek a forgópántoknál, lamelláknál. Így kíváncsiskodó gyerekeink az ujjacskáikat nem tudják bedugni sehová. Ez a becsípődés elleni védelem.

Egy szintén figyelemreméltó biztonsági eszköz a fénysorompó (más néven: infrasorompó). Egyszerű megoldás, mégis hatékony. Mindössze két érzékelőről van szó, melyek a kapu hatósugarában, egymással szemben találhatók meg. Amint valaki vagy valami ebbe a szögbe téved, a kapu azonnal megáll, nyílik.

Van garancia a garázskapura?

Mindenképpen megbízható gyártótól, forgalmazótól vásároljunk. Alaposan gondoljuk át, hisz nem mindegy, hogy mire adjuk ki a pénzünket. Vásárláskor mindenképpen kapnunk kell az alábbi iratokat:

  • garancialevél
  • számla
  • . egy nyilatkozat, mely a teljesítményről szól
  • leírás a karbantartásról
  • használati utasítás

A garázskapu mindenképpen kell egy európai megfelelőség matricával rendelkezzen, mely kapun és a kapu motorján egyaránt megtalálható. Ez a CE jelölés. Ez egy fontos „tartozék”. Több helyen kereshetjük – csomagolás, kapu belseje, kísérőcimke, műszaki leírás… Ha ezt a jelölést látjuk, nyugodtak lehetünk abban, hogy megbízható, alaposan átvizsgált kaput kaptunk, ugyanis ez a matrica csak bizonyos kritériumok megfelelése után kerül rá a kapura.

Egy ilyen kritérium a környezeti hatásokkal szembeni védelem is. Azért is fontos, hogy szakemberre bízzuk a kapu beillesztését, mert a szekértelemnek köszönhetően, nem lesz huzatos a garázsunk, de jól szellőző. Eshet az eső – nem jut be víz a helységbe, jó a hőátbocsátási tényező.

Ezen matrica segít nekünk a döntéshozamnál, mivel az említett információkat tartalmazza. Továbbá, biztosít minket afelől, hogy a megfelel azon műszaki előírásoknak, melyeknek köszönhetően a kapu biztonságosan működik. A kapuk bevizsgálását a hozzá tartozó motorral szokták végezni.

Tehát, olyan forgalmazóhoz, gyártóhoz fordulunk, mely több évtizedes múlttal, jó referenciákkal rendelkezik.

Mit tegyek, ha meghibásodik a garázskapum?

Érdemes a kapunkat beszerelő szakemberek elérhetőségét megtartanunk, mivel esetleges javítás esetén javasolt őket hívni. Remek munkát végeznek, mivel ismerik a forgalmazó cég termékeit (abban az esetben, ha ugyanazon cég szakemberek segítségét vesszük igénybe).

Legtöbb esetben rugótörés vagy az automata rendszer meghibásodása léphet fel problémaként.

Azért hangsúlyozzuk, hogy beépítésnél szakemberhez forduljunk, mert későbbi hibásodást kiküszöbölhetünk, amelyet pl. egyenetlen falra beépített kapu okozhat. Arról nem is beszélve, hogy elég pár mm „tévedés” a beállításnál ahhoz, hogy az alkatrészek „többet és erőltetlve dolgozzanak”. Így gyakrabban is kell cserélni őket – vagyis, költség szempontjából közel állunk ahhoz, mintha egy szakembert hívtunk volna a beépítéshez.

Lehetséges a garázskapu utólagos motorosítása?

Igen, lehetséges, viszont nem rentábilis, ha újonnan vásárolt kapunkat pár hónappal később motorizálnánk.

Mire figyeljek a motor választásakor?

Jó kérdés. A garázskapu motorosításához szerelvényekre van szükség, az meg helyet igényel, mérjük le kapu feletti részt. Kérdés továbbá, hogy milyen gyakran fogjuk használni a kaput vagy hogy rendelkezünk – e tápfeszültséggel. Fontos szempont lehet az is, hogy a garázskapun kívül van – e másik bejárat.

Szükség lesz a kapu méretére és súlyára is.

Évek óta motoros mozgatású garázskapum van. Vehetek hozzá utólag távirányítót?

Igen, megoldható ugyan, de fontos, hogy a távirányító gyártmányát ismerjük. Némely típus „betanítható” egy használható kódsorozatra. Ha ismerjük a távvezérlő típusát, szakemberek tudnak segíteni a megfelelő kiválasztásában.

Egyedi méretű kapura van szükségem…

Kapuiknak egyedi méretben készítjük minden esetben, ráadásul felár nélkül!

 

Garázskapu méretét meghatározó tényezők

Egyik fontos tényező a szélesség. Általában, ha egy autó beállására terveztük garázsunkat a nyílási szélesség 250 – 275 cm közé tehető. Több autó (dupla beállós) beállására tervezett garázs esetén az említett nyílás szélessége 450 – 500 cm körül forog.

Szintén fontos tényező a magasság. Itt több szempontot is figyelembe vehetünk, hisz a kocsinak nem csak antennája van, tetőcsomagtartóra is számíthatunk. A kapugyártó cégek erre is gondoltak, így gyári magassággal rendelkeznek (1850, 2020, 2130, 2240, 2350, 2460, 2520, 2630, 2740, 2850, 2960 mm). Ahhoz, hogy a kapu el tudjon fordulni, a mennyezet és a nyílás közt legalább 200 – 220 mm – re van szükség.

Dilemma: egy hatalmas – vagy két kisebb kapu?

Esztétikai szempont lehet. Ugyanakkor, az egy darabos kapu költségtakarékosabb, mint a dupla. Ráadásul a dupla kapu dupla automatikával jár…

A redőnytokos kapunál a redőny vesz-e el helyet a nyílásméretből?

A redőnytokos garázskapu szerkezeti felépítéséből adódóan (a palást a fölötte elhelyezkedő tokba tekeredik fel) sem a belső,- sem a külső térből nem vesz el helyet, valamint az oldalfalakon a helyigénye is minimális, mindössze a lefutó szélessége.

Mennyi idő alatt kerül a szekcionált garázskapu a szaküzletekhez?

A gyártási idő 2 hét, a helyszínre szállítás 1,5 hét körülbelül.

Hőszigetelt-e a szekcionált garászkapu?

Igen, hőszigetelt.

Más termék távirányítója használható-e a mi motorjainkhoz.

Igen, amennyiben az adó és vevő kompatibilis egymással.

Szekcionált garázskapunál a bevilágító ablakokat csak a felső szekcióba lehet építtetni?

Vevői kérésre abba a szekcióba építik, amelyikbe kéri.

A helyszíni felmérésnek van díja?

Van a helyszíni felmérésnek díja, ami abban az esetben, ha tőlünk történik a termék megrendelése, jóváírásra kerül a beépítés végösszegéből.

Hívja szakértőnket! +36204005090