Bizonyára Ön is egyetért velünk abban, hogy egy garázskapu nagy méretéből adódóan fókuszpontja a háznak, állapota, külleme nagyban meghatározza az összbenyomást. Amennyiben elhatározta, hogy átfesti vagy felújítsa garázskapuját, jó, ha figyelembe veszi a következő fontos lépéseket a fölösleges bosszankodást és kiadásokat elkerülendő:

1. Szerezze be a szükséges eszközöket és alapanyagokat:

speciális, garázskapura való kültéri festék,
oldószer/hígító,
tiszta vödör,
3 cm-es latex kefe,
keverőkar vagy egy tiszta fapálca,
csiszolószivacs,
régi kefe a portalanításhoz,
rongyok,
egy jókora darab használt vászon vagy nejlon,
stabil kisszék/zsámoly,
eszköz a festék kinyitásához.

2. Első lépésben portalanítsa, rögtön utána zsírtalanítsa a felületet. Néhány gondolat erejéig:
a festékmennyiség vásárlásánál vegye figyelembe, hogy fém vagy fa felületet készül átfesteni. Manapság az alumínium gyakoribb választás, ha az anyag könnyű voltát és kezelhetőségét tekintjük előnynek. Fa átfestéséhez több a festékmennyiség szükséges. Alapozóra mindkét esetben szükség van, ma már kapható „kettő az egyben” típusú (alapozó és fedő) festék is. Terítse le a használt, nagyméretű vászondarabot vagy bármilyen, a kapu alatti felület védésére szánt anyagot, ez megtakarít jó sok időt, amit a tisztításkor/csiszoláskor/festéskor lehullt szennyeződések feltakarításával töltene.

3. Mindig száraz felületre fessen. Több, mint + 5 C° de kevesebb, mint 40 C° legyen a hőmérséklet, a relatív páratartalom 80% alatt kell, hogy legyen, és közvetlen napsütés lehetőleg ne érje a garázskaput festés közben.

4. Kavarja fel a festéket használat előtt és közben (ha az üzletben fel is kavarták előtte, akkor is).

5. Inkább vékony rétegben kenje a festéket, a vastagon felvitt festék gyűrődéseket, lassúbb száradási időt eredményez. Iktasson be száradási időt két réteg festése közé.
Néhány hasznos tanács a munkafolyamattal kapcsolatosan:
a festék egy részét töltse ki csak a vödörbe, a doboz tetejét jó szorosan zárja vissza, így elkerülhető a hígító gyors elpárolgása. Egyrészt így takarékosabb, másrészt ésszerűbb. A garázskapu aljánál kezdje el a festést, úgy haladjon fokozatosan felfelé. Tegye el lába alól a festékesdobozt, mivel bosszantó, ha felborul munka közben (bele lehet feledkezni a folyamatba). Egyenletesen, egy cellasorral kezdje festeni, vízszintesen, először a szeletek közepét és utána a közkereteket. A garázsajtó mozgatható, ezért kényelmes magasságot válasszon – nagy felületről van szó.
Jókedvet és magabiztosságot a munkához! Ne feledkezzen meg a hulladék megfelelő helyen történő eldobásáról sem!

Hívja szakértőnket! +36204005090