Amikor garázskaput választ, vegye figyelembe a két fő csoport tulajdonságait. Döntését a következő szempontok körül csoportosítva gondolja át: funkció, költséghatékonyság, praktikum és energiatakarékosság.

Első ránézésre mindössze mechanikai szempontok alapján különbözik és természetesen árban, de kicsit jobban belegondolva a billenő változat – az „egydarabos” garázskapu – egyetlen tömbből áll, nyitásánál-csukásánál egzakt távolságbetartási határvonala van.

A lamellás, horizontális elemekből álló garázskapu szakaszonként emelkedik fel, negyed-köröket írva le, gyakorlatilag néhány centiméterrel a garázskapu előtt állva megtapasztalható, hogy működése közben egyáltalán nem foglal nagyobb teret vízszintesen, mint maga a garázskapu síkja és az a felső körív, melyet fel, illetve lecsukása határoz meg.

A billenő típusú garázskapuk nem hőszigeteltek. Tervezéskor számítani kell a térbeli megközelítésre, csak olyan fűtetlen melléképületek nyílásának zárására ajánlott, amelyekbe a billenő szerkezet a rendelkezésre álló térbe nyílik, így a bejárat mérete a kapu méreteinek függvénye.

A lamellás garázskapu sok tekintetben billenő társának ellentéte. A szakaszos „felhajlásból” és a tetősíkhoz idomuló jellegéből adódóan nem igényel úgynevezett hasznos teret. A kiváló minőségű lamellás változatok „u” értékkel rendelkeznek. Nagy előnye, hogy tervezésnél bármilyen kihajtó tér kivitelezésére alkalmassá teszi helytakarékos volta.

Távirányítással működtethető mindkét változat. Vagyonvédelem szempontjából egyformán biztosíthatóak.

Ha fűtött a garázs

Úgy a billenő, mint a lamellás változat funkcióját tekintve ugyanazt a feladatot látja el, azonban a lamellás változat elegánsabb és energiahatékonyabb. Milyen esetben alkalmasabb a billenő szerkezetű kapu? Abban az esetben, ha elegendő tér áll rendelkezésre, fűtetlen a helyiség, akkor költségében sokkal alkalmasabb a billenő változat.

Azonban ha fűtött garázsról beszélünk, akkor előnyösebb a lamellás garázskapu, mint az esetleg olcsóbban beszerezhető billenős kapu, a költségmegtakarítás gyorsan és látható módon elpazarlódik a hőveszteséggel egyenes arányban.

Tervezéskor kiderül, hogy melyik az Ön számára legmegfelelőbb változat, a legfontosabb, hogy letisztult képpel rendelkezzen a választék és a saját igényei vonatkozásában, és ezek egy jól működő, hosszú távú megoldást eredményezzenek.

Hívja szakértőnket! +36204005090