A garázs gyakran képezi családi házunk részét, így szigetelése ennek sem elhanyagolható. Otthonunknak a garázs jelentheti akár a gyenge pontját is szigeteltség szempontjából, de ha jól szigetelt, akkor itt sem foghat ki rajtunk az időjárás. Emellett az is gyakori eset, hogy a garázs fűtött, mert azt műhelyként vagy egyéb célra használjuk. Ebben az esetben a garázskapu szigetelése nemcsak a lakás, de kifejezetten a garázs szempontjából is fontos.

 

A hőszigetelés szerepe és előnyei

A hőszigetelt garázskapu nemcsak az energiatakarékosság szempontjából hasznos, mivel nem az egyetlen jó tulajdonsága a hőveszteséggel szembeni védelem, hanem az ilyen típusú garázskapuk sokkal masszívabbak is, így élettartamuk is hosszabb, és nagyobb biztonságot nyújtanak.

Egy garázskapu hőszigetelése két tényezőtől függ: a lamellák szigetelési értékétől és a kapu légzárásától. Emellett a hőveszteség nem csak a kapu szigeteltségétől függ, de a beépítés is szakszerű kell hogy legyen, másképp – legyen bármilyen jól szigetelt garázskapunk – a hő „megszökik” a lamellák közt és a záródási pontoknál.

Az energiatakarékosság napjainkban felkapott témává vált, mivel az energiaárak egyre csak nőnek, így a garázskapuk szigetelése is nagyobb hangsúlyt kapott. Ezért manapság már nem nehéz olyan jól szigetelt garázskaput találni, amely méretben, típusban és dizájnban is megfelel igényeinknek.

Már régebbi típusok – amelyek szigetelés nélkül készültek – közt is kaphatunk hőszigetelt változatot. Sőt, ha már van garázskapunk, de az nem szigetelt, akkor sem késő! Lehetséges az utólagos szigetelési munkálatok elvégzése is. Ebben azonban érdemes egy szakember véleményét kikérni, hiszen a kaputípustól függően kell elvégezni a szigetelést.

Egy jól szigetelt garázskapu elérheti egy minőségi ablak szigetelési értékét is akár, ezzel védve otthonunkat a hidegtől és a melegtől egyaránt. A hőszigetelés fontos szempont lehet akkor is, ha a garázsban vízvezetékek vannak, hiszen a hőmérsékletingadozás kiküszöbölésével megőrizhetjük a vezetékek épségét.

Elmaradhatatlan egy másik előny megemlítése: egy ilyen garázs zöldségek és gyümölcsök tárolására is első osztályú. Gyakori eset a garázs tárolási egységként való használata, amelyeknek sem a túl meleg, sem a túl hideg, sem pedig a hőmérsékletingadozás nem tesz jót.

Hívja szakértőnket! +36204005090