Egy garázskapu több fontos feladatot is ellát. Egyrészt megvédi autónkat az időjárás viszontagságaitól és az illetéktelenektől – illetve, ha a garázs a lakás előtereként szolgál, az otthonunkat is –, valamint megfelelő védelmet biztosít a helyiségben tárolt szerszámok, kerti gépek és egyéb értéktárgyak számára. Ezért körültekintően kell eljárnunk, amikor garázsajtót választunk. Ha most költöztünk családi házba, így most először van saját garázsunk, természetes, ha nem vagyunk teljesen tisztában vele, milyen szempontokat kell megfontolni ilyenkor. Az alábbiakban segítünk ebben.

Típus

Választhatunk billenő vagy szekcionált garázskaput. A billenő előnye, hogy ez a legolcsóbb konstrukció, hátránya pedig, hogy általában nem szigetelt, és mivel felfelé nyílik, több hely kell hozzá a garázs előtt. A szekcionált garázskapu függőlegesen felfelé nyílik, így nem kell neki hely; állhatunk közvetlenül a garázs elé is. Illetve ez a típus szigetelt változatban is elérhető.

Dizájn

Olyan garázskaput válasszunk, amelynek stílusa és színe illik mind magához a garázshoz, mind a házhoz és egyéb melléképületekhez. Így elkerülhetjük, hogy megbontsa a kert egységét.

Hőszigetelés

Manapság minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítanunk az energiatakarékosságra, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk vele. Így gondoskodnunk kell arra, hogy a garázskapu ne engedje be télen a hideget, nyáron pedig a meleget, és az autót ideális hőmérsékleti körülmények között tárolhassuk. Különösen fontos a hőszigetelés, ha a garázs nemcsak tároló funkcióval bír, hanem közösségi programokra is használjuk, vagy például növényeket teleltetünk ott.

Biztonság

Mivel a garázsban tároljuk egyik legnagyobb értékünket, az autónkat – illetve sokan különböző értékes kerti gépeket, más szerszámokat is –, a garázskaput ugyanúgy el kell látnunk a megfelelő védelmi berendezésekkel, mint otthonunk bejárati ajtaját.

Anyag

A garázskapu anyagától függ, az milyen tartós, és milyen karbantartást igényel. Az acél garázsajtók tartósak, és minimális karbantartást igényelnek. A PVC-ből készültek még ennél is kevesebbet, és remekül állják az időjárás viszontagságait. A fa a legelegánsabb anyag, azonban ez több karbantartást igényel. Az alumínium garázskaput szinte nem kell karbantartani, azonban ennek hőszigetelő-képessége rosszabb.

Hívja szakértőnket! +36204005090