A garázskapu egyik fontos alkatrésze a vasalat. Bár a kisebb alkatrészeknek a hozzá nem értő szemek nem tulajdonítanak sok figyelmet, mégis mindig fontos szerepük van még a legapróbb csavaroknak is.

Mind esztétikailag, mind pedig funkcionálisan sokat jelent a vasalat egy garázskapunál. Sőt, ez az alkatrész nagyban felelős a betörés elleni védelemben, a biztonságos használatban és a rögzítésben. Nyitó- és zárószerkezet, mely rögzít és felerősít. A kapu működéséért felelős alkatrész.

Garázskapu

Garázskapu

A garázskapu vasalatok típusai

Normál – általános használatra.
Túlemelt – olyan helyiségekbe, ahol a belmagasság ezt megköveteli, általában ipari felhasználásra gyártják.
Emelt, tetőkövető – a tető döntött formáját követő vasalat, nagyobb belmagassághoz.
Alacsony vasalat – alacsony belmagasságú épületekbe.
Tetősíkot követő vasalat – normál magasságú, tetőformát követő vasalat.
Függőleges – ipari használatra, nagy belmagassághoz.
Mivel a vasalat a rögzítéshez szükséges elem, ezért annak kiválasztásakor a legfontosabb szempont a panel súlya és a beltér mérete.

Görgők garázskapuhoz

Szintén a garázskapuk rögzítéséhez, de leginkább mozgatásához használják a görgőket. Ez az alkatrész felelős a kapu mozgatásában és megfelelő működésében. A görgőket hosszúságuktól és terhelhetőségüktől függően választhatjuk meg garázskapunkhoz. Készülnek lakossági használatra és ipari használatra, valamint a nehezebb, nagyobb garázskapuk mozgatására is.

Már olyan speciális görgők is kaphatók, amelyek különleges csapágyakkal és gumibevonattal rendelkeznek, hogy csendesebb működést biztosítsanak. Fontos tudni, hogy a garázskapu csendes működése nem csak a görgő és sínek minőségén múlik. Ez a probléma idővel minden garázskapunál felbukkanhat, minőségtől függetlenül.

A nyikorgás megszüntetésére a megoldás a rendszeres karbantartás, ugyanis – mivel ezek az alkatrészek olajozva vannak – a mozgás által az olaj megfogyatkozik, vagy az alkatrészekre szennyeződés és por kerül. Ez ellen mindössze csak annyit kell tennünk, hogy ezeket az alkatrészeket megtisztítjuk és újraolajozzuk.

A görgők nem csak a csendes működés érdekében vannak bevonva különleges anyaggal, hanem a hosszú élettartam és a biztonságos működés érdekében némelyik görgőtípus rozsdásodás ellen is meg van erősítve, így szolgálva biztonsággal és komforttal a tulajdonosnak.

A síneket, amelyekben a görgők futnak, már zárt tokozású modellben is megtalálhatjuk, amely szintén biztonsági kiegészítés.

Hívja szakértőnket! +36204005090