A garázskapu rugók a garázskapuk súlyának megtartásában és fölemelésében segítenek, a garázskapu működtetése közben.

Amennyiben a garázskapu rugó valamilyen oknál fogva túlságosan megfeszül és eltörik, a garázskapu működtetése akár veszélyessé is válhat, illetve törött rugós garázskapu motorral történő működtetése ezen felül a motor súlyos meghibásodását is előidézi.

garázskapu rugó

Garázskapu rugótípusok

A garázskapu rugóknak két típusát különböztetjük meg. Az úgynevezett húzó-rugók megfeszült állapotban elősegítik a garázskapu emelkedés közbeni megmozgatását. A húzó rugók a garázskapuk mindkét oldalán föllelhetőek. Általában kisebb méretű garázskapuk biztonságos működtetéséhez használatosak.

A másik típust az úgynevezett torziós rugók alkotják, melyek használata leginkább a nagyobb súlyú és méretű garázskapuk működtetésénél javasolt. A torziós rugók a garázskapu fölötti résznél, a kötéldobokat tartó tengelynél vannak elhelyezve. Általában meghatározott garázskapu nyitásszámra vannak tervezve, ettől függetlenül azonban több évig is meghibásodás nélkül működtetik a garázskaput. A torziós rugós rendszer a húzórúgóshoz képest jobban terhelhető.

Felületük alapján választhatunk horganyzott, fekete vagy porbevonatos rugók közül. Ezek közül a porbevonatos garázskapu rugók az eddigi visszaigazolt tapasztalatok alapján több mint 40%-al nagyobb élettartamúak a többiekhez viszonyítva.

Mint minden, a garázskapu rugók is használat közben megkopnak. Amennyiben a működésük teljesítménye nem kielégítő, javasolt a cseréjük, hiszen akár csak az egyik rugó meghibásodása, törése is előidézheti – főleg húzós rugók esetében – a garázskapu másik oldalán fölszerelt rugó eltörését.

A garázskapu rugók meghibásodása esetén a kicserélendő rugók könnyen beazonosíthatóak az összeilletésnél levő fémlemez jelzése alapján.

Válasszon hazai gyártótól!

Garázskapu rugók több típusából áll lehetőségében választania, anyagának és felhasználandóságának függvényében. Hazai gyártók és forgalmazók garázskapu rugók bőséges választékát kínálják, beszerzésük gyors, egyszerű és megfizethető.

Érdemes hazai gyártótól, forgalmazótól beszerezni a szükséges garázskapu rugókat. A többéves ez irányú hazai tapasztalatok, igényes minőség garantálja garázskapujának kiváló működését, és nem utolsó sorban könnyebben és kedvezményesebben beszerezhető.

Hívja szakértőnket! +36204005090