A garázskapu ideális magassága és szélessége több paraméter és preferencia függvénye, de lássunk közülük néhány általánosat, pontokba szedve.

Szélesség

Egy gépkocsis garázsnyílás szélessége 250-275 cm. Két beállós garázs esetén 450-500 cm, a helyszín adta lehetőségek függvényében.

Már a tervezésnél, áttervezésnél/felújításnál el kell dönteni, hogy egy vagy két beállós garázst szeretne.

Minden cég rendelkezik szabványméretekkel, egy- vagy kétajtós változattal, az Önnek megfelelőt érdemes szakember segítségével átgondolni, majd kiválasztani. A nyílás szélessége például függ attól, hogy éles kanyarban kell ráfordulni a garázsbejáróra, vagy rendelkezik elegendő hellyel az egyenes, tengely menti behajtáshoz. Az autó magasságát is figyelembe kell venni. A garázsajtó nyílásának magassága, ami elég egy személyautónak, egy kisteherautó vagy egy magasabb terepjáró számára már alacsony.

A dupla beállásos garázsoknál érdemes elgondolkodni a kétajtós illetve az egyajtós változaton is. Itt arra kell figyelni, hogy az esztétikum mellett a praktikum is szempont legyen. A kétajtós változat jóval többe kerül, két automatika beszerelési költsége dupla terhelés a pénztárcára nézve is.

Szabványméretek

Az összes garázsajtó cég rendelkezik szabvány méretű változatokkal, ezek a méretek különbözőek és rájuk kell számolni még a szükséges beszerelési méreteket. Minden gyártó cég szakemberek tanácsának kikérését javasolja, mielőtt ekkora beruházást megejtene a vásárló.

Szabványméret versus egyéni méret

Amennyiben a tervezésnél tart még az építési folyamat, mindenképp ajánlatos egy meglévő szabványhoz igazítani a garázskapu nyílásának méretét. Tetemes összeget spórolhat meg így, ráadásul némi tájékozottságra is szert tehet, amikor egy szakember segítségével gondolja végig a beépítési folyamatot.

Meglévő épület átalakítása esetén is az első a szabványméret megtalálása. Különböző cégek különböző szabványokkal dolgoznak, de vannak olyan intervallumok, amelyek azonosak, mint például a garázsajtó magasságához még hozzá kell számítani a garázs mennyezetéig 22-25 cm-nyi szerelési teret (az automatika plafoni részének térfoglalását) a vasalat választás függvényében.

A garázsajtó beszerelése illetve szervizelése alapos szaktudást, gyakorlatot igényel. Automatizálását csak szakemberrel végeztesse el.

Hívja szakértőnket! +36204005090