Egy építkezés, felújítás, számos kérdéskört vonz. Akárcsak egy jó autó, egy megfelelő garázskapu is képes évtizedeken át kiszolgálni bennünket. Mindehhez, természetesen, elengedhetetlen a pontos tervezés, áttekintés, kivitelezés…

Fontosnak éreztük, hogy segítséget nyújtsunk Önöknek a garázskapu termékkört átfogó kérdésekben, példákkal, esettanulmányok bemutatásával.

Tájékozódás  – Tervezés – Kivitelezés

Garázskapu kiválasztásának szempontjai

Választáskor több szempontot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk. Íme néhány fontos szempont:

  • a nyitás gyakorisága – ezt a garázs használati funkciója dönti el: átlagosan 4 nyitási ciklussal (1 ciklus alatt egy teljes nyitást és zárást értünk) kell számolnunk naponta. Ezt a mértéket a leginkább alap kivitelű elektronikák is képesek teljesíteni. Ha már napi 10 ciklussal kell számolnunk, érdemes latba vetni a magasabb élettartamú motorokat.
  • nagyon jó választás egy olyan kapu, melynek az automatikája is minősítve van, hisz biztosítva van a minőség. Német Sommer motorjainkra 5 év garanciát vállalunk, amely egy meglehetősen erős érv, és a maximális bizalmat jelöli termékünk iránt.
  • figyeljünk arra, hogy a fogadószerkezet a garázskapu súlyát elbírja: ne akkor döbbenjünk rá, hogy a faforgácslap nem elég masszív tartó sík, amikor már az autónk tetején pihen a kapunk.
  • nagyobb biztonságban érezhetjük autónkat, ha a garázskapu feltörés ellen is védve van, motorjaink pedig feltolás mentesek, a kellemetlen vendégek kívül tartása végett .
  • ujjaink épségének megőrzése érdekében válasszunk olyan garázskaput, mely el van látva ujjbecsípődés elleni védelemmel (Lakossági Jola kapuink mindegyike rendelkezik ezzel a védelemmel)
  • nem utolsó szempont a stílus, a megjelenés. Egy garázskapu akkor a „legteljesebb”, ha még színben vagy stílusban is beépül a környezetébe, harmóniát kölcsönözve a háznak és udvarnak egyaránt

 

A tájékozódás következő lépése a szerkezet kiválasztása:

Szekcionált garázskapu

Ez egy olyan garázskapu típus, mely első sorban a hőszigetelő képességével emelkedik ki típus – társai közül. Ennek köszönhetően nem kell beázástól sem tartanunk. A kaput kialakító lamellák a garázs felső részénél található sínpárba kúsznak fel, így előnyős helyigény szempontjából is, mivel az áthaladási keresztmetszet nem változik nyitása alkalmával. Íves nyílásba is beépíthető. Másik nagy előnye a teljes garázstér kihasználása, hiszen kapunk ott foglal helyet, ahol a legkevésbé zavar minket.

Billenő garázskapu

Elég elterjedt garázskapu típus, mivel kedvező áron szerezhető be, és nagyon strapabíró. Amit figyelembe kell venni, hogy helyigényes kapu, mivel nyitáskor kifele billen. Remek választás olyan helységek esetén, melyet ritkán használunk, és ahol nem igazán szoktunk fűteni.

Oldalra futó garázskapu

Abban az esetben, ha a teljes áthajtási magasságra szükség van, mivel kicsi a garázs, az oldalra futó garázskapu megoldást jelenthet. Ennél a típusnál, a mennyezet magassága megmarad, viszont számolni kell az aljzatba kerülő szennyeződés nyitást gátoló tényével, valamint a folyamatos gépjármű áthajtásból adódó sín-deformációval. Cégünk az oldalra futó szekcionált kapukat minőségbeli hátrányuk miatt nem forgalmazza.

Redőnyös garázskapu

Ahogy a szekcionált garázskapu legfőbb tulajdonsága a hőszigetelés, a redőnyös garázskapunak a helytakarékosság a legfőbb szempontja. Működési technikája megegyezik az ablakredőnyével, ugyanis – a redőny – ebben az esetben is, egy redőnytokba tekeredik fel. Fokozhatjuk jó tulajdonságait egy betörésgátló retesszel is. Egyszerű, helytakarékos, praktikus.

 

Tájékozódás  – Tervezés – Kivitelezés

Cégünket piacvezetőnek tartjuk a vevőközpontú gondolkodás tekintetében. Családapák, egyedülállók, idősek, fiatalok mind megtalálhatóak hálózatunkon belül, egy azonban közös bennünk. Órákig képesek vagyunk két padlóárnyalat között hezitálni, a beltéri ajtó kínálatunkról nem is beszélve. Ezen termékek még a fejlett vizualitással megáldott embereknek is nehézséget okoz, ha otthonát kell új környezetben elképzelnie. Ezért alkottuk meg ajtótervezőnket, padló tervezőnket és új tagként köszönthetjük garázskapu tervezőnket is. Ezen felületen méretarányos módon lehet megszerkeszteni a kívánt kapunkat a Jola kínálatából kiválasztva. A leginkább impozánsabb része a felületnek, hogy nem kell ajánlatot kérnie, az Ön által kiválasztott kapu ára, előzetes emailcím egyeztetés, vagy információ bekérés nélkül látható.

Jola egyedi kaputervező felület – azonnali árszámítással

Jola egyedi kaputervező felület – azonnali árszámítással

A tervezés, méretezés.

Az a legjobb, ha már a garázs tervezési szakaszában számolunk a garázskaput működtető vasalatok helyigényével. Általában, oldalanként, minimum 10 cm, a nyílás felső részénél pedig 20 – 22 cm szükséges ahhoz, hogy az említett vasalatok elférjnek. Pontos méretek alapján el tudjuk dönteni, hogy szabvány – vagy egyedi méretű garázskapura lesz – e szükségünk. Ha még csak terv állapotában van a garázsunk, érdemes szabvány méretben gondolkodnunk, ugyanis az egyedi méretre gyártásért cégünk nem számol felárat, a raszter méretekkel azért nem árt tisztában lenni:

Jó példa erre árlistánk 2355 mm-es magassági váltó száma. Ha a tervezésnél ekkora méretre készítjük a garázskapu magasságát, úgy a raszter méret legmagasabb pontját kapjuk a pénzünkért, ha pár milliméterrel magasabb nyílást készítünk, úgy már a 2465 mm magas skálából számítódik kapunk ára. Mondhatni a legkellemetlenebb méret, egy esetleges 2360 mm-es nyílás, hiszen az már a nagyobb méretből kerül számításra. (Fontos megjegyezni, hogy kollégáink árajánlat adáskor figyelmeztetni fogják Önt a fenti eset elkerülésére, amennyiben az igényelt méret hátérték közeli! – a szerk.)

Példa a rosszul kiválasztott méretre

A magassági raszterek a következők (mm-ben):

2025,     2135,     2245,     2355,     2465,     2525,     2635,     2745,     2855,     2965,    3000

A szélességi raszterek a következők (mm-ben):

2250, 2375, 2500, 2625, 2750, 3000, 3250, 3500, 3750, 4000, 4250, 4500, 4750, 5000               

Méretezés szempontjából szükségünk van:

  • a kapu magasságára, melyet a véglegesnek mondott aljzat szintjétől kell mérni
  • a kapu szélességére, melyet a szabad átjáró mérete ad meg
  • a szemöldök magasságára
  • a jobb és bal oldalon lévő káva szélességére

 

Szintén a tervezés szakaszában kell eldöntenünk azt is, hogy kapcsolt vagy független garázst szeretnénk. Gyakran halljuk vevőinktől, hogy nincs szükség szigetelésre, ugyanis nem fűtött a garázs. Vegyük azonban figyelembe, hogy a garázs nem csupán egy parkoló, hanem gyakran az életünk szerves részét képezi, legtöbbször csaptelep is található benne, amely könnyen elfagy, és az autónk állapot megóvása érdekében is meggondolandó, hogy mínusz fokokban kell elindulnia, vagy egy szaunázásra még ugyan nem alkalmas, de jóval kisebb kockázatot rejtő 15-17 fokban.

Továbbá a különálló garázsok másik jellegzetessége, hogy nincs kialakítva másik bejárat, amely esetén kapunkba szükséges egy áramszüneti külső reteszelőt alkalmazni. Szerencsére az óriási csúnya zárak ideje lejárt (cégünknél legalábbis mindenképpen – a szerk), így ez a szerkezet nem csökkenti, hanem növeli kapunk esztétikáját.

Áramszüneti külső leoldó régen

Áramszüneti külső leoldó régen

Áramszüneti leoldó ma (a Jola kínálatában)

Áramszüneti leoldó ma (a Jola kínálatában)

Tájékozódás  – Tervezés – Kivitelezés

 

Más néven a vásárlás

Nagyon fontos, hogy lelkesedésünk mellett ne felejtsünk el olyan fontos kérdéseket feltenni, melyek figyelmen kívül hagyása, kellemetlenséget okozhat a későbbiekben.

A méretek alapján, nagyjából már tudhatjuk, szabvány – vagy egyedi méretű garázskapura lesz szükségünk. Mindenképp kérdezzünk rá, hogy egyedi méret megvalósítására van – e lehetőség. Segítséget, felvilágosítást kapunk.

Mivel ajánlatos, hogy szakember végezze a garázskapunk beépítését, kérdezzünk rá, hogy az említett díjat az ár tartalmazza – e.

Sok garázskapu esetén van lehetőség néhány kiegészítő elem utólagos beszerelésére. Kérdezzünk rá, hogy a kiválasztottunk esetében ez lehetséges – e. Ugyancsak fontos rákérdeznünk, hogy milyen karbantartást igényel a garázskapunk. Garanciával készülnek a garázskapuk, de tisztázzuk ennek kérdését.

„Számos további kiegészítő könnyíthet életünkön

Fő előnyük, hogy fix telepítésűek, nem kell magunknál távirányítót hordani, gyermekünk sem hagy el több jeladót, és fűnyírás közben beszaladhatunk a garázsba, zsebben kutakodás nélkül.

Billentyűs beléptető rendszerek: alacsonyabb árfekvésű termékek, a maximális biztonság mellett, PIN alapú kézi betáplálással

Sommer Telecody PIN beléptető

Sommer Telecody PIN beléptető

Ujjlenyomatos rendszerek: magasabb technikai szint, ezzel arányban magasabb árfekvés, viszont a legmagasabb fokú biztonság, és nincs többé elfelejtett PIN-kód

Sommer Entrasys lenyomat leolvasó

Sommer Entrasys lenyomat leolvasó

Okos rendszerek: Önnél van a mobilja? A válasz az esetek 90%-ban igen. Nos, akkor Önnél van a garázskapu távirányítója, a kerti kapu nyitója, a redőny vezérlő, a kerti világítás kapcsolója és még sorolhatnánk. Ezek az eszközök méltán kerülnek egyre feljebb és feljebb a technika színpadán, egyre nagyobb megbecsülést elérve. A lépen látható fekete vevőegység megvásárlása után, az automatika feszültségéből életrekeltjük, majd a megfelelő nyitó kontaktusra bekötve mobilunk már kapcsolatban is áll eszközünkkel, ezzel együtt például a garázskapunkkal.

Nold eszköz
Nold Open okosvezérlő

Nold Open okosvezérlő iOS és Android rendszerekhez

A garázskapu beépítése

Egy sikeres vásárlás után mindenki boldog, elégedett. Ahhoz, hogy az elégedettség sokáig kitartson, mindenképp bízzuk szakemberre a beépítést, melyet egy helyszíni felmérés előz meg. Ez fontos azért is, mert egy szakember olyan (zavaró) tényezőket vehet észre, melyet mi csak a beépítés folyamatában észlelnénk, azt is úgy, mint akadályt. Plusz költséggel jár, de mégse próbálkozzunk magunk a beépítéssel, hisz elég egy – szinte jelentéktelennek tűnő – hiba ahhoz, hogy nagyon ráfizessünk…

Bízza szakemberre a beépítést!

Egy nagyon zavaró tényező lehet, ha a fal nem sima, nem egyenes. Ebben az esetben a síneket képtelenség megfelelően beállítani, ami azt eredményezi, hogy egyes alkatrészeket idő előtt cserélni kell. Ugyancsak felméréskor derülhet ki, hogy nem feledkeztünk – e meg bármilyen vezetékről, csőről, esetleg gerendáról, ami netán akkor derülne ki, ha már nem tudjuk megfelelően kinyitni a kaput… Ha mindezt előre látjuk, időben tudunk más típusú kaput vásárolni.

Fontos tudni továbbá azt is, hogy megfelelő rögzítési pont hiányában egy bizonyos segédszerkezetet kell alkalmazni, ami költségtöbbletet von maga után.

 

Folytatjuk…

Hívja szakértőnket! +36204005090