Az automata garázsajtók biztonságosak, és használatuk kényelmes. Mozgatásuk többféleképpen történhet; a leggyakrabban alkalmazott konstrukció az úgynevezett vonszolóműves automatika. Ennél a technológiánál a kapu tetejéhez rögzített, motorsínen futó kocsit egy a mennyezet alá rögzített motor mozgatta bordásszíj, lánc vagy csavarorsó hajtja. A vonszolóműves automatika billenőkapuk és szekcionált garázskapuk esetén is használható. Ha egy speciális, Y-alakú adaptert rögzítünk a szerkezethez, kétszárnyú, kifelé nyíló garázsajtókat is működtethetünk a segítségével. Zárat szükségtelen ezekhez a garázskapukhoz felszerelni, ugyanis az ajtókat önzáró működés és akadályérzékelés jellemzi.

 

A kapu működtetéséhez egy 500 N húzóerejű motor is elegendő

A vonszolóműves automatikával ellátott kapuk legfontosabb paraméterei a húzóerő, a meghajtás és a sín lökethossza. A rugóval kiegyensúlyozott ajtóknál a motornak mindössze a garázskapu elindításához szükséges erőt kell biztosítania, illetve a súrlódási és a gördülési ellenállást leküzdenie; a kapu teljes súlyának megemelésére nincs szükség. 10 Newton húzóerő körülbelül 1 kg-nyi tömeg felemelését teszi lehetővé. A kapu minél hosszabb élettartama érdekében ne méretezzük alul a motor húzóerejét. Egy átlagos tulajdonságokkal bíró garázskapu mozgatásához egy 500 N húzóerejű motor megfelelő.

A garázskapu meghajtása

A kapu meghajtása egy lánc, bordásszíj vagy csavarorsó segítségével történik; ez viszi át a motor nyomatékát a garázsajtóra. Bordásszíj alkalmazásával simább és csendesebb működés érhető el. A sín lökethosszát többek közt a kapu magassága határozza meg. Megfelelő hosszúságú sínt válasszunk a motorfejhez, illetve küszöböljük ki a különbséget egy sínhosszabbító elem alkalmazásával. Bizonyos garázsajtótípusok lassító funkcióval rendelkeznek; ennek köszönhetően a kapuk sebessége induláskor és megálláskor kisebb, tehát képesek a lágy megállásra, így csendesebbek is.

Hívja szakértőnket! +36204005090