Amennyiben Ön egy új garázskapu tulajdonosa, tudnia kell már a legelején, hogy vigyáznia kell rá, jó megtervezni a karbantartást már az első használatnál. Ugyancsak lényeges szempont a továbbiakban, hogy sokáig problémamentesen működőképes és – valljuk be – szép legyen.

Nyilvánvaló, hogy fémrészek tartoznak hozzá, mozgásban van naponta párszor, annak függvényében, hogy mennyit használódik. A fémrészek korrodálódnak. Ez természetes folyamat, de a jó szakemberek azért vannak, hogy elektronikai felülvizsgálattal, felületi kezeléssel stb. a futamidejüket jó hosszúra nyújtsák. Mivel a súrlódás kopással is jár, ezért kenőanyag-ellenőrzés is szükséges rendszeresen, periodikusan.

Az alkatrészek kopása

Vannak olyan alkatrészei a kapunak, amelyek különösképpen igénybe vannak véve, ilyen a toló-húzó erőnek kitett rugó is. Szakítószilárdsága, terhelésének függvénye jól megtervezett mérnöki számítások alapján van kiválasztva, élettartamát tekintve, mint minden alkatrésznek, a rugónak is lejár a futamideje. Ajánlatos szakembert hívnia a cseréjéhez.

Idegen testek a szerkezetben

Amire először sokan nem gondolnak: a kavicsok, a felgyűlt homok, por és hőmérséklet-ingadozás okozhat gondot (pl. hőtágulás). Ezekre oda kell figyelni, és szakember tanácsait követni.

A karbantartás kategóriába tartozik az is, hogy megfelelően tisztán kell tartani a garázskaput, vagy ha nem, személyes kapcsolatot alakítani ki egy szakemberrel, aki időről-időre átvizsgálja e téren is. Vannak olyan banálisnak tűnő tanácsok is, hogy a lemerült elemeket ki kell cserélni a távirányítóban – ami sok fölösleges bosszúságtól mentesítheti!

Rendszeresség

Hogy ne merüljön feledésbe, egy kis emlékeztető elfér a féléves naptárban, és jó, ha tartsa a beszerelő céggel a kapcsolatot, amennyiben a beszerelésnél elnyerték bizalmát. Ők rendelkeznek precíziós műszerekkel és több éves tapasztalattal ezen a téren, és valljuk be, amit barkácsolással általában elront egy lelkes amatőr, azt száz szakember sem bírja rendbe tenni később.

Amennyiben nem rendelkezik garázskapu szerelői tapasztalattal, azt tanácsoljuk, hogy ne akarja megspórolni a beszerelés vagy a karbantartás díját, bízza szakemberre ezen műveleteket, függetlenül attól, hogy kézi vagy automata vezérlésű a garázskapuja. A finom motorika szakértője tudja, hogy 1-2 milliméter eltérés a beszerelési szögben (itt egész sorozatnyi egymást befolyásoló mechanikusan működő alkatrészről van szó!) mekkora galibát okozhat, hiszen ezeken múlik a gördülékeny működés, úgy a kézi működtetésű, mint a távirányítóval működtetett, elektronikus változatnál.

Hívja szakértőnket! +36204005090