Otthonunk kialakításánál gondoskodnunk kell arról, hogy annak minden egyes eleme a mi kényelmünket szolgálja. Hiszen a munkából hazatérve arra vágyunk, hogy feltöltődhessünk és kipihenhessük magunkat – ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene, illetve működtetése bonyolult vagy körülményes, az otthon nem töltheti be száz százalékosan a funkcióját. A kert vagy az udvar, illetve az abban található melléképületek is otthonunk részét képezik; így nemcsak a ház, hanem például a garázs berendezésének is a mi kényelmünket kell szolgálnia. Nincs annál kellemetlenebb, amikor a zuhogó esőben vagy télen, a mínuszokban ki kell szállnunk az autóból ahhoz, hogy kinyissuk a garázskaput. Ráadásul, ha elsőre nem találjuk meg a kulcsot a sötétben, akár percekig ott álldogálhatunk és vacoghatunk az ajtó előtt.

Motorizált garázskapuk a kényelemért

Sokat javíthatunk komfortérzetünkön, ha automatizált garázskaput választunk. Így nem kell kiszállnunk a kocsiból ahhoz, hogy kinyissuk a kaput – egy gombnyomás, és máris beállhatunk. Többféle típusú motoros garázskapu közül választhatunk; az lehet billenő, szekcionált vagy garázs-redőnykapu is. Fontos, hogy az automata garázskaput szakember szerelje fel – illetve mi magunk csak akkor, ha értünk hozzá –, mert a szakszerűtlen munka következményeképp a kapu automatikája idő előtt vagy akár azonnal tönkremehet. A beszereléskor a biztonsági szempontokat is maximálisan be kell tartanunk.

A motor és a motorsín

A garázskapu mozgatómotorjának a kaputól való távolsága legalább 60-80 centiméter legyen, illetve ezt mindig a kapu középvonalába szereljük. Figyeljünk arra, hogy a motorsín teljesen vízszintes legyen, és ne szereljük túl magasra. A fotocella rögzítésénél fontos, hogy az ne lásson át se a motorháztető felett, se az autó alatt. A garázskapu fali nyomógombját legelőnyösebb a kapu mellé szerelni, a vezetéket pedig a motorsín tetején található tokra rögzíteni. Gondoskodnunk kell arról, hogy áramszünet esetén is bejuthassunk a garázsba. Erre szolgál a kulcsos motorleválasztó vagy zsákgarázskioldó: segítségével egy kulccsal kihúzhatjuk a kapu zárszerkezetét, így kireteszelhetjük a mechanikát.

Hívja szakértőnket! +36204005090