A billenőkapu a garázsajtók egyik alaptípusa. Előnye, hogy ez a leginkább vevőbarát áron elérhető modell, illetve, hogy harmonikusan a homlokzatba illeszthető. Rendelhető méretre, személybejáróval is, így ha nem az autóval szeretnénk beállni, mindössze egy kerti gépre vagy szerszámra van szükségünk, elegendő csak ez utóbbit kinyitnunk. Többféle anyagból készülhet, például fából, alumíniumból vagy horganyzott idomacél billenőlappal, szinterezve vagy fóliás kivitelben. A megrendelt kapuhoz mellékelten megkapjuk a szükséges falazati és mennyezeti rögzítőket, a kilincset és a zárszerkezetet is.

Nyílásba és nyílás mögé is szerelhető

A billenő szerkezetű garázskapukat nyílás mögé vagy nyílásba szerelhetjük. Utóbbi esetben hagyjunk rá 5-5 milliméter beépítési hézagot, amikor a garázskapu méretét számítjuk ki. Kalkulálnunk kell azzal is, hogy nyílásba szerelve a billenő garázskapu szabadátjárási mérete és magassága csökkenni fog. Ha a garázskaput nyílás mögé szereljük, szabad átjárási mérete szintén csökken, ám kisebb mértékben, mint az előző esetben. A billenőkapuba szerelt személybejáró magassága általában megegyezik a billenőlap magasságával, kifelé nyílik, és a kapulap szélén, a jobb vagy a bal oldalon helyezkedik el.

A billenőkapu általában nem hőszigetelt

A billenő garázskapukat általában hőszigetelés nélkül gyártják, ez az egyik oka annak, hogy baráti áron elérhetők; de modernebb változataik már szigetelt változatban is kaphatók. Ha a garázst kizárólag a gépjármű tárolására használjuk, egyébként nem tartózkodunk hosszabb ideig a helyiségben semmilyen célból, lemondhatunk a hőszigetelésről. De ha például baráti összejövetelek helyszínéül vagy műhelyként is használnánk a garázst, szükségünk lesz rá. Akkor érdemes billenőkaput választanunk, ha a kocsibejáró elég hosszú ahhoz, hogy ne kelljen közvetlenül a garázs elé állnunk, míg kinyitjuk az ajtót, ugyanis számolnunk kell azzal, hogy a kapu felnyílásához hely kell; nem úgy, mint például a függőlegesen felfelé nyíló garázskapuk esetében.